poniedziałek, 28 stycznia 2019

Kąt ostrzenia nart

Katalizatorem zmian w sposobie ostrzenia nart stało się pojawienie pod koniec lat nart taliowanych (popularnych carvingów). Ostrzenie nart Zazwyczaj narty oddajemy do ostrzenia do serwisu, ale przy odrobinie umiejętności manualnych i wiedzy można to zrobić samemu. Każdy, kto choć raz wpadł na tępych nartach w twardy śnieg lub ló na pewno rozumie, dlaczego to takie ważne.


Jaki kąt ostrzenia nart ? Standardowo kąt krawędzi od strony bocznej narty to 88°. O zasadach obowiązujących dziś w ostrzeniu nart opowiada Tomasz Osuchowski, polski przedstawiciel szwajcarskiej firmy Montana, produkującej maszyny do serwisów narciarskich i snowboardowych.

Krzysztof Burnetko: – Producenci nart co rusz zmieniają ich konstrukcje. A jak masz par nart do zrobienia? Można się obyć bez pazura, trzeba mieć kątownik regulowany do -stopni, na takim kącie raszpelka ( nie pilnik ) złapie to co wisi poniżej krawędzi, czyli pasek ABS-u i titanalu, w ten sposób zrobi się miejsce i przy ostrzeniu pilnik nie będzie łapał śmiecia. Przygotowania - Jeśli na lato nie zakonserwowaliśmy nart, to na ślizgach pojawi się z pewnością jakiś nalot, a jeśli do tego pojawiła się rdza to nie obejdzie się bez wizyty w serwisie.


Ostrzenie krawędzi nart to po prostu nadanie odpowiedniego kąta między spodem krawędzi, a ich bokiem. Tak ostre kąty krawędzi przygotowują dla siebie zawodnicy startujący w slalomach. Ostrzałka do ostrzenia krawędzi nart oraz desek snowboardowych - idealna nawet dla ekstremalnie taliowanych nart i desek snowboardowych. Dzięki regulacji rolki mamy możliwość sprecyzowania kąta pod jakim chcemy ostrzyć krawędź boczną (od 0° do 5°), oraz kąt podnoszenia krawędzi dolnej (od 90° do 85°).


Nie polecam ostrzenia na maszynie, bo często mogą uwalić krawędź.

Po pierwsze nie zawsze ostrzą równo na całej długości deski, a po drugie ostrzą do upadłego. Tzn jeśli tylko w jednym miejscu masz uszczerbek w krawędzi, to maszyna będzie ci ostrzyć dopóty, dopóki uszczerbek nie zostanie wyrównany. Co decyduje o jakości ostrzenia nart?


W sprawie ostrzenia nart zasadnicze znaczenie mają dwie kwestie: kąt ostrzenia i sposób ostrzenia. W dobrym serwisie narciarskim specjalista wie, jaki kąt zastosować w każdym z rodzajów nart. Nie bez znaczenia jest bowiem kąt ostrzenia w nartach slalomowych, nartach gigantowych i nartach all.


Gumy szlifierskiej do krawędzi nart Zestaw do ostrzenia zostanie dostarczony w torbie, dzięki czemu można go z łatwością zabrać ze sobą. Naostrz krawędzie nart za pomocą pstrzałki i. Kąt ostrzenia krawędzi (bocznej i dolnej) jest wykonywany po wcześniejszym ustaleniu z klientem. Narty ostrzymy ręcznie po wcześniejszym przygotowaniu na maszynie, wyrównaniu ślizgu i nałożeniu struktury. Kąt ostrzenia noża strugarki służy jako jedna z najbardziej podstawowych cech ostrza, co decyduje o możliwości cięcia i okresie, w którym ostrze pozostanie ostre. Krawędzie wyostrzone do kąta mniejszego niż stopni wymagają od narciarza bardzo dobrej techniki, panowania nad nartami i niemałej siły w nogach.


Jeśli zmniejszysz kąt ostrzenia, jakość cięcia narzędzia zostanie zwiększona, podczas gdy. Zdjęty łańcuch umieszcza się w prowadnicy szlifierki. OSTRZENIE SZLIFIERKĄ DO ŁAŃCUCHÓW. Ustawia się go tak, żeby podczas opuszczania tarcza szlifierska trafiała na najkrótszy z zębów.


Teraz nastawia się kąt ostrzenia, właściwy dla danego rodzaju łańcucha, przesuwając prowadnicę. Utrzymanie w dobrym stanie ślizgów nart, czyli ich zregenerowanie i uzupełnienie ubytków polepsza komfort jazdy i przedłuża żywotność nart. Smarowanie ślizgów powoduje lepszy poślizg na śniegu i zapobiega przyklejaniu się śniegu do nart.

Utrzymuj swój sprzęt w należytej sprawności aby nic nie zaskoczyło Cię na stoku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty