wtorek, 26 lutego 2019

Ozonowanie warzyw

Ostatni sposób to kupno urządzenia do ozonowania warzyw i owoców. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ozon, jak też woda ozonowana, usuwają środki ochrony roślin z powierzchni roślin, fungicydy, pestycydy, dezynfekują je, poprawiają. Urządzenie do ozonowania wody w domu Korona Med - ozonowanie owoców i warzyw, mięsa, żywności w domu.


Jak pozbyć się bakterii i pestycydów ze świeżych produktów? W jaki sposób je umyć?

Czy wystarczy opłukać pod wodą? Skąd pomysł, by myć warzywa w wodzie z octem lub w wodzie ozonowanej? Jak długo musi trwać proces oczyszczania? Na pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała Agnieszka Piskała, dietetyczka.


DEZYNFEKCJA OWOCÓW I WARZYW ZA POMOCĄ OZONOWANIA. Dezynfekcja owoców i warzyw ma na celu ich ochronę przed szkodliwym działaniem bakterii, pierwotniaków oraz grzybów. Dezynfekcji nie da się ominąć, gdyż straty poniesione z tego tytułu byłyby większe niż zyski i produkcja stałaby się nieopłacalna.


Ozonowanie owoców i warzyw jest już standardem. Ekologiczne ozonowanie warzyw i owoców.

Pojęcie EKOżywności zakorzeniło się już na dobre w świadomości konsumenckiej. Dostępne są również systemy ozonowania do transportu. Podczas transportu utrzymywana jest atmosfera ozonowa, która jest połączeniem procesów chłodzenia i przechowywania, które odbywają się w komorze. Jedzenie bez chemii.


Pamiętacie wpis sprzed kilku lat o tym, jak w domowych warunkach pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców? Miałam dosyć chemii, z którą ja i moja rodzina ma styczność każdego dnia. I dlatego postanowiłam wypróbować ozonowanie żywności.


Wyszło na to, że najwięcej spożywamy warzyw, moi mężczyźni to prawdziwi mięsożercy, w naszym menu często goszczą także ryby. Woda mieszana jest z ozonem w mieszalnikach inżektorowych i nasycona przepływa przez zbiornik kontaktowy, gdzie zachodzi proces dezynfekcji. Cząsteczka ozonu ulega rozpadowi tworząc tlen cząsteczkowy. Ozon niszczy drobnoustroje i bakterie, nie niszcząc środowiska. Może mieć postać gazu, wody bądź lodu, a finalnie rozpada się na zwykły tlen, przyjazny dla nas i dla natury.


Pod wpływem ozonu nie zmienią one swojego smaku i zapachu, a wręcz na nim zyskają. Został on wyposażony w dwie, specjalistyczne rurki służące do ozonowania warzyw i owoców, a także w krzemową rurkę do mięs. Oprócz tego samo urządzenie obsługuje powierzchnie m(w trybie szybkiego oczyszczania jednorazowego) i do 180m(w trybie cyklicznym). Podobnie rzecz wygląda w przypadku ozonowania żywności – mięsa, warzyw, owoców, jaj, ryb itd. Dzięki procesowi ozonowania, który wykonuje generator ozonu możemy nie tylko usunąć wszelkie bakterie, wirusy czy pestycydy z żywności ale również w sposób naturalny przedłużyć jej świeżość.


Owoce dłużej zachowują swoja świeżość. Polepsza się ich smak.

Jeśli nie mamy dostępu do warzyw i owoców hodowanych bez chemii (z upraw organicznych albo od działkowiczów nawożących naturalnym kompostem), musimy dla własnego dobra pozbyć się toksycznych chemikaliów z powierzchni jarzyn i owoców po przyniesieniu ich do domu z warzywniaka. Sama woda nie zda tutaj egzaminu i zaraz wyjaśnię dlaczego. Jeśli masz problem ze stęchlizną w tych pomieszczeniach lub odrzucającym smrodem papierosowym to rozwiązanie dla Ciebie.


Sprzęt ten składa się z dwóch rurek z krzemowymi kulkami (jedna do warzyw i owoców, druga do mięs), dzięki którym usuniesz pestycydy i inne zanieczyszczenia bezpośrednio z produktów spożywczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty