czwartek, 7 marca 2019

Łagodna kawa do ekspresu

Szanowni Jak kawa do ekspresu to przede wszystkim świeża. Dlatrego wszystcy duzi producenci pisza na poaczce tylko datę przydatności do spozycia a nie datę wyplenia bo wyszłoby , że kawa leżała nawet rok. Kawę tą cechuje łagodny i subtelny smak oraz niezwykle przyjemny aromat. Kompozycja dedykowana dla prawdziwych koneserów kawy. Doskonale nadaje się do przyrządzania metodą tradycyjną jak również w ekspresach ciśnieniowych.


Jaka kawa do ekspresu, czyli jak wybrać kawę? Dobór odpowiedniej kawy zależy również od sposobu, w jaki będziemy ją parzyć, oraz urządzenia, jakim dysponujemy. Kawy ziarniste najlepiej sprawdzą się przy automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem. Wybierając kawę ziarnistą do ekspresu, warto zdecydować się na bardzo dobry jakościowo produkt. Zdecydowanie najszlachetniejszym gatunkiem kawy jest arabica, która charakteryzuje się szlachetnym smakiem, pozbawionym goryczy i mniejszą ilością kofeiny niż robusta.


Na świecie istnieje ponad 1gatunków kawy, ale powszechnie uprawia się tylko dwa gatunki kawy: arabikę i robustę. Arabika jest smaczniejsza, ale droższa m. Z kolei robusta jest o wiele tańsza, ale mniej smaczna – za to ma więcej kofeiny niż arabika. Robusta bardzo często używana jest przez Włochów do espresso. Aby zdecydować, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, warto poznać kilka istotnych informacji.


Wybór zbyt jasno palonej kawy do częsty błą który wpływa na smak gotowego napoju oraz na jego aromat. Ciemna, mocno palona kawa, sprawdzi się tu znacznie lepiej. Jaki gatunek kawy wybrać? Kawa ziarnista do ekspresu i innych metod parzenia. Kawy używane do mieszanek typu espresso do parzenia w ekspresach ciśnieniowych wymagają innego rodzaju wypalania niż kawy przeznaczone do zaparzania z fusów bezpośrednio w szklance, czy te używane do ekspresów przelewowych lub innych przelewowych metod parzenia.


Ziarna kawy do ekspresu ciśnieniowego podlegają wypalaniu dłuższemu, bo trwającemu około 20-tu minut, ale w niższej temperaturze, która nie przekracza 230°C. Ziarna zawierają po takiej obróbce więcej cukrów i aromatów, więc kawa z ekspresu ciśnieniowego nie powinna być zbyt gorzka, za to najbardziej zbliżona do ideału. Jeśli jesteście ciekawi, która kawa była najczęściej wybierana przez naszych Klientów to serdecznie zapraszamy do dalszej części artykułu. Hej, potrzebuje pomocy w doborze kawy, bo przyznam, że przesiadka z kawy rozpuszczalnej na taką aromatyczną z ekspresu ciśnieniowego Saeco, który otrzymaliśmy w pracy, wprawia mnie w konsternację Koleżanka przyniosła kawę z domu, ale była tak mocna, że chciałabym zaproponować nieco delikatniejszą w smaku. Porady - pytania i odpowiedzi.


Kawa Astra Łagodna Delikatny Smak kg - kawa ziarnista1 arabica z najlepszych plantacji Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Dzięki starannie wyselekcjonowanym ziarnom posiada harmonijny i delikatny smak. AGODNA – Kawa ASTRA produkowana jest w oparciu o specjalną technologię usuwania z ziaren kawy substancji odpowiedzialnych z tzw. Wybór kawy ziarnistej jest zależny od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych.


Osoby gustujące w napojach kawowych o szlachetnym, intensywnym, korzennym i orzechowo-czekoladowym smaku z pewnością powinny wybrać stuprocentową kawę ziarnistą arabika. Dobra kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego. Tworząc kawę do ekspresów ciśnieniowych, przyglądamy się jakości na każdym etapie jej tworzenia.


Sprawdzamy jakość surowych ziaren od naszych dostawców, opracowujemy indywidualne profile ich palenia. Zanim gotowy produkt trafi do klienta, testujemy jego jakość i smak w ekspresie. Kawa do ekspresu powinna być nieco ciemniej palona. Ale nie na węgiel, jak często bywa w przypadku kaw komercyjnych, produkowanych na masową skalę.


Taka zmasakrowana kawa to jednak standar i o taką jest najłatwiej. Sama jeszcze do niedawna kupowałam kawę do ekspresu w Biedrze lub w Lidlu, i nawet mi smakowała. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z najczęściej wybieranymi kawami ziarnistymi. Jednakże przy ogromie dostępnych na rynku producentów i różnego rodzaju mieszanek wciąż zastanawiamy się, które kompozycje – jaki skła stopień wypalenia ziaren i intensywność ich nut smakowych okażą się najlepsze.


Najlepsza kawa do ekspresu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty