poniedziałek, 17 czerwca 2019

Kuchenka gazowa vs indukcyjna

Ruszamy z kolejną analizą i liczymy – bardziej opłaca się płyta gazowa, czy indukcyjna? Gaz vs prąd – jaki będzie wynik starcia? O ideologii będzie kilka akapitów dalej – na sam początek proponuję zestaw moich ulubionych wyliczeń. Do nich potrzebna będzie nam jednak wiedza teoretyczno-praktyczna.


Płyta gazowa vs indukcyjna.

Do zalet płyt gazowych zaliczyć można lepszy smak potraw, niską cenę zakupu oraz niewielką podatność urządzenia na awarie. Wadą jest dłuższy czas gotowania niż na płycie indukcyjnej i duże straty energii. Najmniej wydajna energetycznie jest kuchenka gazowa.


Na drugim miejscu znajduje się płyta elektryczna, ale ma jedną wadę – nagrzewa całą powierzchnię, przez co oddaje ciepło do otoczenia. Zdecydowanym faworytem jest płyta indukcyjna, która bardzo szybko nagrzewa naczynie, ale dopiero po ustawieniu go na polu grzewczym, dzięki czemu. Właśnie jestem na etapie urządzenia swojego pierwszego mieszkanka. Teraz zastanawiam się nad wyborem wyposażenia do kuchni.


Jest bezpieczniejsza (trudniej w jej przypadku o poparzenie skóry) i wygodniejsza niż gazowa, ale też niestety droższa.

Kuchenka indukcyjna na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Liczba funkcji piekarnika Liczba funkcji piekarnika to parametr kuchenki elektrycznej, który informuje nas o tym, ile różnych funkcji posiada dany piekarnik.


Im jest ich więcej, tym więcej różnych potraw jesteśmy w stanie przygotować. Nowoczesne piekarniki mają wiele dodatkowych funkcji, które sprawiają, że mogą zastąpić inne urządzenia, np. Na początek omówmy dobrze nam znaną kuchenkę gazową, która wciąż jeszcze dzierży miano najpopularniejszej opcji spośród wszystkich kuchenek.


Najczęściej składa się z piekarnika oraz czterech palników, ale istnieją również same płyty gazowe – na przykład pod. Nie tak bardzo jak ceramiczna bo nagrzewanie następuje od strony postawionego na niej garnka jednak tuż po zdjęciu naczynia jest to kilkadziesiąt stopni. Każdemu zdarza się, że coś wykipi. Na płycie ceramicznej jest to dramat bo natychmiast się przypala a czyszczenie jest trudne. Za i przeciw każdego rozwiązania Szybkie i sprawne gotowanie to standar do którego jesteśmy przyzwyczajeni już od dość dawna.


Jeszcze kilkanaście lat temu zmieniając kuchenkę, mogliśmy zastanawiać się jedynie nad wyborem producenta i funkcji dodatkowych, przeważnie dotyczących piekarnika. Planujesz zakup płyty grzewczej i oto pada najważniejsze pytanie: jaka płyta będzie lepsza- indukcyjna czy ceramiczna? Choć pytanie wydaje się trudne, w naszej opinii logiczny wybór pozostaje tylko jeden.


Indukcja, płyta ceramiczna, a może tradycyjna kuchenka gazowa? Dzięki niemu będziesz wiedzieć, kiedy woda w czajniku zagotowała się lub kiedy olej osiągnął określoną temperaturę.

Jakie są powody, dla których wybieramy kuchenki gazowe? Na pierwszy plan wysuwa się kwestia ceny i braku problemów przy ograniczonym dostępie do energii elektrycznej. Dlatego, że gazowa kuchenka ma niską sprawność, pół ciepła ucieka obok garnka. Dlatego kuchenki z półmetrowymi płomieniami opasającymi do połowy garnek są po prostu źle wyregulowane, płomień ma być cały pod dnem naczynia i jeszcze być zapas miejsca wokół.


Natomiast indukcyjna kuchnia przekazuje większość ciepła do naczynia. Gotowanie na płycie indukcyjnej wcale nie jest skomplikowane, ale wiele osób zadaje sobie pytanie czy kuchnia indukcyjna aby na pewno jest zdrowa? Z pewnością nie ma powodów do obaw!


Wystarczy wiedzieć jak prawidłowo jej używać, a w oswojeniu się z indukcją pomoże nam garść praktycznych porad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty