środa, 3 czerwca 2020

Szybkowar rosół

Rosół gotuję w szybkowarze na ciśnieniu niskim. W ten sposób wszystko gotuje się spokojnie. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze.


Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku. Szybkowar to rodzaj szczelnie zamykanego garnka, w którym potrawy gotują się w wyższej temperaturze i znacznie szybciej niż w tradycyjnym garnku.

Szybkowar: Rosół rodzinny wg pieciu przemian Szybkowar Strony Rosół rodzinny wg pieciu przemian Moj ulubiony rosół , który króluje u mnie na stole zwłaszcza jesienią i zimą :) Gotuję go w szybkowarze Zobacz więcej. Rosół to zupa numer jeden na polskich stołach. Tradycyjnie przygotowywana jest z mięsa drobiowego np. Zalety szybkowaru Szybkowar ułatwia znacznie gotowanie. Przede wszystkim skraca czas przygotowywania posiłków o. Dzięki temu, że potrawy krócej są gotowane, to pozostaje w nich więcej witamin i minerałów.


Gotować ok minut na pełnej parze i wyłączyć gaz. Najlepiej aby pokrywkę zdjąć kiedy ciśnienie samo się wyrówna (nie ochadzać pod zimną wodą) dzięki temu będzie klarowny.

Rosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Rosół można wypić, zyskujemy płyn i składniki odżywcze. A ciepły dodatkowo rozgrzeje organizm. Rosół, zwany też penicyliną w garnku, pomaga zwalczać objawy przeziębienia i grypy oraz skuteczniej, niż gorąca woda, poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa, bariery chroniącej przed wirusami.


Jeżeli rosół jest zbyt wodnisty, to gotuję dalej bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował. Taki rosół po schłodzeniu w lodówce zamienia się w galaretkę :) Jeżeli wywar jest zbyt mocny, można go rozcieńczyć. Rosół podaję z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypuję posiekaną natką pietruszki. Przez rączkę zajmuje więcej miejsca i jest mniej poręczny w przechowaniu ale za to łatwiej się zamyka. Poza tym wad nie widzę, to mój pierwszy szybkowar i muszę powiedzieć że to nowa jakość życia!


Gulasz w minut, rosół w minut niesamowita oszczędność czasu i prądu. Teraz pewnie zastanawiacie się w jaki sposób? Wlać wodę około litry, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z minut, gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć, wsypać kurkumę, do smaku doprawić pieprzem, solą. Ugotować makaron jaki się lubi, u mnie makaron eirspatzle kluski ze szwabii, rosół podać z makaronem, natką pietruszki.


Szybkowar jest urządzeniem o nieskomplikowanej budowie, co sprawia, że jest prosty w użytkowaniu. Gotowanie w szybkowarze pozwala uzyskać aromatyczne potrawy, np.

W szybkowarze można przygotować każdy rodzaj zupy, łącznie z rosołem. Rosół z szybkowaru jest równie dobry co tradycyjny. Szybkowar to wielofunkcyjne urządzenie, które może służyć jako szybkowar do mięsa oraz szybkowar do. Jaki szybkowar najlepiej wybrać i na co zwrócić uwagę przy kupnie?


Szybkowar to inaczej garnek ciśnieniowy, który przyspiesza gotowanie potraw i może być wyposażony w dodatkowe funkcje. Dobry szybkowar, który warto wybrać, powinien zapewniać bezpieczeństwo, być trwały i wygodny w użytkowaniu. Taki, który będzie spełniał nasze oczekiwania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty