środa, 16 listopada 2016

Monsooned malabar

Monsooned Malabar , also known as Monsoon Malabar , is a process applied to coffee beans. The harvested coffee seeds are exposed to the monsoon rain and winds for a period of about three to four months, causing the beans to swell and lose the original acidity, resulting in a flavor profile with a practically neutral pH balance. Niesamowite wrażenia podczas degustacji. Zapraszamy do sklepu z kawą indyjską. Metoda ta pozwala uzyskać jedyny w swoim rodzaju smak indyjskiej kawy Malabar Monsooned.


Zalecenie Ta bezkwasowa kawa doskonale sprawdza się zarówno w wieczornym espresso, jaki i jako café crème.

Obok dominującego, orzechowo-kremowego, można również wyczuć delikatny smak drzewny i owoców pestkowych (do tego polecamy spróbować Chemex). Ziarno to jest słodkawe, nie ma w nim goryczy, kwasowość również ma bardzo niską, a mimo to kawa ta ma zdecydowany, dojrzały smak. Arabica uprawiana na średnich wysokościach. Niepowtarzalny i jedyny na świecie smak i aromat.


Lekko korzenny i pikantny. Pochodzi z monsunowania czyli obróbki przez działanie pd-zach. Kawa wyrazista z delikatną kwasowością i korzenną goryczą. Body czyli posmak w ustach, wyraźnie wyczuwalne.


W smaku nuty prażonych orzechów, karmelu, dymu i tytoniu w tle.

Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców. Kawa JURA Malabar Moonsoned Indie 250g Ziarno Kawa ziarnista z gatunku Arabika, pochodząca z upraw indyjskich. Poddana procesowi monsunowania, polegającemu na poddaniu ziaren działaniu deszczu monsunowego i następnie suszenie ich na wietrze monsunowym, który nadaje kawie delikatny smak.


Większość ludzi myśli o Indiach jako o wiodącym producencie znakomitych herbat. Niektórzy jednak kojarzą je ze znakomitymi kawami typu Speciality, uprawianymi i eksportowanymi od ponad 1lat. Co ciekawe Indie są. Kawa ta jako jedyna na świecie, jest obrabiana w sposób, który wśród specjalistów określany jest jako „monsunowanie”. Taki sposób przygotowania jest wynikiem działania specyficznego klimatu, a dziś już tradycji.


W czasach, kiedy kawa była transportowana do Europy z dalekiego wschodu na olbrzymich żaglowcach, najczęściej przetrzymywano ją pod pokładem. Brak promieni słonecznych i duża wilgoć budowały oryginalny jasno żółty kolor ziarna, a w. W kawie z Indii wyczujemy nuty drzewne, lekko tytoniowe oraz prażonych orzechów. Sprawia to fakt, że plantatorzy wystawiają zbiory na działanie okresowych wiatry monsunowych, które niosą bardzo dużo słonej, morskiej wilgoci.


W efekcie tego owoce kawowca powiększają się i zyskują niepowtarzalny, łagodny smak. Doskonała do espresso - wychodzi z gęstą obfitą cremą, ale także do cappuccino, gdyż z łatwością przebija się przez mleko. Monsoon Malabar AA to idealna kawa dla fanów mocnej „małej czarnej” gdyż zawartości kofeiny w tej indyjskiej kawie jest duża. Malabar is one of those mythical coffee names like Mocha. It immediately conjures up exotic and remote images.


Jest wiele powodów, dla których warto nabyć i pić naszą kawę.

Delikatna kawa z lekkim aromatem karmelu. Stawiamy na różnorodność świeżych aromatów, wykorzystując proste, ręczne metody produkcji, w których dużą rolę odgrywa intuicja. Annual monsoon winds cause the beans to expand in size and acquire their unique, mellow flavor.


Unser Malabar Monsooned begeistert mit aromatischem Gewürzduft, begleitet von Nuss, frischen Blüten und dunkler Schokolade. Im Geschmack zeigt er sich dominant aber edel und sehr kräftig. Ein trockener, ungewöhnlich kräftiger dabei angenehmer Körper mündet in den mild-herben Nachgeschmack, der den Malabar Monsooned so exotisch wirken lässt.


This is one unique south indian coffee just by the monsooning process. Ebenfalls sehr hochwertig und gerade für Espresso empfehlenswert ist unser Monsooned Canephora AA, eine S274-Varität (1 Canephora). Der Kaffee besitzt herrlich würzige und schokoladige Noten, eine füllige Crema mit Kakao-Nuancen im Abgang und kaum Säure. Diese stammen aus einer indischen Region namens Malabar, in welcher monsoonbedingt eine hohe Luftfeuchtigkeit herrscht.


Die Note des Kaffees wird hiervon maßgeblich geprägt, da der Rohkaffee für einige Zeit dem Monsoon ausgesetzt wird und hierdurch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty