środa, 16 listopada 2016

Najlepsza kawa do expresu

Aby zdecydować, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, warto poznać kilka istotnych informacji. Wybór zbyt jasno palonej kawy do częsty błą który wpływa na smak gotowego napoju oraz na jego aromat. Najlepsza kawa do ekspresu. Jednakże przy ogromie dostępnych na rynku producentów i różnego rodzaju mieszanek wciąż zastanawiamy się, które kompozycje – jaki skła stopień wypalenia ziaren i intensywność ich nut smakowych okażą się najlepsze.


Skąd się bierze kawa i jakie są jej gatunki? Droga aromatycznego ziarenka wiedzie z jednego z krajów leżących w tzw.

Delikatne i podatne na choroby drzewka kawowca wymagają szczególnej pielęgnacji. Każdy, kto posiada ekspres do kawy, musi co jakiś czas podjąć decyzję o zakupie nowej paczki kawy ziarnistej. Warto wiedzieć, że istnieją trzy popularne rodzaje ziaren kawy, czyli arabica, robusta i liberica. Jeśli jesteś świeżo upieczonym posiadaczem ekspresu ciśnieniowego i fakt ten rozbudził w tobie długo skrywane baristyczne zacięcie, z pewnością zastanawiasz się, w jaki sposób przygotowywać w nim kawę tak, aby była jak najbardziej aromatyczna i smaczna.


Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich ziaren. Jeśli jesteście ciekawi, która kawa była najczęściej wybierana przez naszych Klientów to serdecznie zapraszamy do dalszej części artykułu. Posiadacze ekspresów ciśnieniowych nierzadko stają przed dużym dylematem docierając do półek sklepowych, które aż uginają się od różnego rodzaju kaw.


Czym się tutaj kierować? Czy wysoka cena faktycznie jest wyznacznikiem jakości i smaku?

Czy kawa Arabica będzie lepsza od Robusty? Zastanawiasz się jaką kawę wybrać lub jaka kawa jest najlepsza? Chociaż metody parzenia kawy są bardzo różnorodne, to zdecydowanie najpopularniejszą jest zaparzanie jej w ekspresie ciśnieniowym. Zakupiona przez nas kawa powinna charakteryzować się najwyższą jakością i przede wszystkim świeżością. Nie trzeba również czyścić ekspresu.


Co istotne, są one zazwyczaj kompatybilne z większością ekspresów do kawy różnych firm, można więc śmiało powiedzieć, że są to uniwersalne kapsułki do ekspresu. Ponadto, kawa z użyciem kapsułek wielokrotnego użytku warzona jest szybciej, a jej smak jest niezwykle wyrazisty. Pamiętajcie też – inwestujecie niemało w ekspres do kawy, czasem nawet kilka tysięcy złotych.


Nawet najlepsza kawa (jakościowo) nie będzie smakowała, jeśli będzie zaparzona w drugorzędnym ekspresie, ale działa to też w drugą stronę – nawet najlepszy ekspres nie zdziała cudów jeśli weźmiemy ze sklepowej półki najtańszą kawę. Stąd też często stanowi bazę dla kaw polecanych do espresso, niekoniecznie słusznie. Ten rodzaj kawy jest bardzo odporny na złe warunki uprawy i szkodniki, a przy okazji tani w produkcji, dlatego to właśnie na robustę decyduje się wielu plantatorów. Niestety, robusta ma szereg wa przez co nie jest to najlepsza kawa do ekspresu.


Jaka kawa do ekspresu będzie najlepsza? Tak naprawdę powinniśmy kierować się własnymi upodobaniami i smakiem oraz próbować różnych kaw. Pamiętajmy jednak, że nasza ulubiona kawa nie zawsze musi pasować do ekspresu, który kupujemy.


Ale nie na węgiel, jak często bywa w przypadku kaw komercyjnych, produkowanych na masową skalę. Kawa jest jak wino – każda inna. Taka zmasakrowana kawa to jednak standar i o taką jest najłatwiej.


Sama jeszcze do niedawna kupowałam kawę do ekspresu w Biedrze lub w Lidlu, i nawet mi smakowała.

Mgr Agnieszka Kaźmierska Dietetyk, Pozna ń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty