wtorek, 28 listopada 2017

Patelnia grillowa żeliwna czy ceramiczna

Stalowa czy tytanowa? Indukcyjna czy grillowa? Patelnia ceramiczna. To ostatnio jedna z najchętniej kupowanych patelni.


Oprócz tego dość długo utrzymują ciepło potrawy, co oznacza, że nie trzeba trzymać jej na małym ogniu, żeby była ciepła, zanim poda się ją na stół.

GERLACH PATELNIA GRILLOWA CERAMICZNA NATUR to dobra patelnia grillowa podobna do swej poprzedniczki kwadratowym kształtem. Różni się nieco większymi rozmiarami, jednak nadal jest to optymalna wielkość do używania klasycznych kuchenek stosowanych w domach. Ponieważ coraz częściej mówi się o zdrowym odżywianiu, a patelnia grillowa wydaje się być w tym przypadku niezastąpionym sprzętem. Można w niej piec, szybko się nagrzewa i dość szybko też stygnie.


Ceramiczna powłoka daje nam wiele możliwości, ale najważniejsza to ograniczenie potrzebnego oleju do smażenia. Prezentowana grillowa patelnia żeliwna będzie zakupem, który posłuży przez wiele lat. Warunkiem jest prawidłowe użytkownie.

Tego typu patelnie to tradycyjne rozwiązanie, sprawdzone przez lata. Dlatego na pewno warto zafundować sobie taki gadżet – jest może nieco bardziej wymagający, niż zwykła patelnia, ale niesie ze sobą wiele korzyści. Sprawdź naszą ofertę na markowe produkty do domu i kuchni!


Większość patelni grillowych sprzedawana jest bez pokrywek. Przyczyna jest prosta - na patelni nie dusimy potraw, a grillowanie mięsa czy ryb nie powoduje pryskania tłuszczu. Przykrywka do takiej patelni po prostu jest nieprzydatna.


Najlepsza nawet patelnia grillowa nie załatwi za nas rzeczy najważniejszej - smaku potrawy. Autor Zdjęcia: thinkstockphotos. Trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie kuchni bez patelni.


Ale gdy przychodzi do wyboru tej najlepszej - praktycznej i uniwersalnej, robi się problem. Cieszyły się opinią patelni niezniszczalnych. Funkcjonowały kiedyś pod nazwą „patelnie cygańskie”, jako że w ich odlewaniu specjalizowali się Romowie. Do dziś możemy się spotkać z taką patelnią w kuchniach z tradycjami - naczynie może mieć nawet sto lat i nadal funkcjonować! Jestem do nich bardzo przywiązana, teflon i inne ustrojstwa nie umywają się.


Grillową, zwykłą, małą, dużą. Jak się nagrzeje, to działa jak każda patelnia z grubym dnem - stabilne ciepło, odsunięcie z ognia lub zgaszenie gazu nie powoduje od razu stygnięcia patelni, trzeba się przyzwyczaić.

Berghoff, Gerlach czy CookCo to zaufani producenci, których produkty znajdują się w wielu polskich domach. Nasz asortyment obejmuje różnorodne patelnie grillowe, spełniające oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów. Mogą Państwo przebierać w ich rozmiarach, głębokości czy rodzajach uchwytów. Jaka patelnia ceramiczna?


Wybierając patelnie ceramiczną, należy zwrócić uwagę na to, czy jej producent gwarantuje odporność na przygotowywanie dań w wysokich temperaturach. Nie bez znaczenia jest również to, jak reaguje na gwałtowne zmiany temperatur. Musi być na nie odporna. I tak też, z kuchenkami indukcyjnymi najlepiej „współpracują” patelnie żeliwne, trochę gorzej – stalowe, a najgorzej – aluminiowe, miedziane, ceramiczne.


Dno patelni często pokryte jest dodatkowym materiałem, o dobrych właściwościach magnetycznych, który nadaje się do użycia na wszystkich typach kuchenek, także indukcyjnych. Tak się dzieje w czasie łączenia ceramicznej, porcelanowej tzw. Staub, czy Le Creuset z mocarnym, doskonale nadającym sie do smażenia, duszenia, czy grillowania żeliwem.


A co z patelniami teflonowymi? Teflon jest polimerem, bardzo odpornym i nie wchodzącym w reakcje z żadnymi substancjami. Do tego śliskim, czemu zawdzięczamy fakt, że smażone na teflonowej powierzchni mięso czy warzywa nie przywierają.


Producent tej substancji zapewniają, że zaczyna się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty