czwartek, 19 lipca 2018

Gotowanie na płycie ceramicznej

Ceramiczne gotowanie – dlaczego warto gotować na płycie ceramicznej? Kiedyś wybór kuchni grzewczej był bardzo prosty – na rynku dostępny był jeden model – ten na gaz i problemu nie było. Aktualnie mamy troszkę trudniej, gdyż mamy aż trzy modele do wyboru – płyta gazowa, indukcyjna i ceramiczna.


Na płycie ceramicznej gotowałam kilka lat. Uważam, że to świetna rzecz.

Nie wiem jak na Waszych, ale na mojej temperatura zmieniała się w okamgnieniu. Owszem na początku miałam problemy, ale szybko ją wyczułam. Od tego czasu kłopoty się skończyły. W tej chwili mam zwykłą kuchenkę elektryczną z braku kasy.


Płyta bez problemu wykrywa, znajdujące się na niej naczynie (jeśli postawimy na płycie garnek nieprzystosowany do gotowania na płytach ceramicznych, istnieje prawdopodobieństwo, że urządzenie nie rozpozna naczynia, bądź nie będzie funkcjonowało ono poprawnie przez cały czas gotowania). Dodatkowo, garnki Gerlach wykonane są z. Kuchenne przeboje to nie tylko dywagacje typu „solić mięso przed czy po smażeniu?

To także wybór, na czym smażyć będziemy. Miłośnicy nowoczesnych wnętrz zazwyczaj postawią na płytę grzewczą - indukcyjną lub ceramiczną. Warto rozważyć wszelkie za i przeciw zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego. Płyty indukcyjne działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej korzystając z cewki indukcyjnej.


Ważne jest to, że płyta nagrzeje się dopiero gdy na jej powierzchni postawi się odpowiedni garnek. W tym poradniku dowiecie się jak gotować na płycie indukcyjnej. Energia zużywana jest jedynie w trakcie procesu gotowania, nie zaś na podgrzewanie otoczenia.


Płyta ceramiczna z kolei nagrzewa się dłużej i po gotowaniu oddaje ciepło do otoczenia. Zużywa do tego więcej energii. Płyta indukcyjna działa szybciej, a to przekłada się na mniejsze zużycie energii elektrycznej. Z pewnością nie ma powodów do obaw!


Wystarczy wiedzieć jak prawidłowo jej używać, a w oswojeniu się z indukcją pomoże nam garść praktycznych porad. Obecnie jest to po prostu kolejna dostępna forma gotowania, a garnek czy patelnia na płytę indukcyjną można zakupić niemal w każdym sklepie. Garnek, po ustawieniu na włączonym polu od razu nagrzewa się i momentalnie osiągana jest wybrana temperatura.


Gotowanie obiadu zajmie zatem znacznie mniej czasu.

Jak już zostało powiedziane, podczas pracy płyty ceramicznej nie jest wykorzystywana indukcja. Za podgrzewanie odpowiadają wyłącznie grzałki spiralne bądź specjalne lampy halogenowe. To zaś oznacza, że garnki do gotowania na płycie ceramicznej nie muszą być wykonane z materiału ferromagnetycznego. Płyty ceramiczne grzeją tylko w obrębie pól grzewczych i przekazują energię bezpośrednio do garnka przez kontakt z nim. Aby gotowanie na płycie było funkcjonalne i ekonomiczne garnki muszą mieć idealnie płaskie dno - wówczas energia bez większych strat użyta jest do gotowania.


Prosty sposób na doskonałe wyniki: nasze elektryczne płyty grzewcze są zaprojektowane tak, by jak najbardziej ułatwić ci gotowanie i smażenie. Czasem nauczenie się gotowania na indukcji zajmuje trochę czasu, ale potem. Ciesz się wsparciem inteligentnej regulacji temperatury dzięki czujnikom gotowania i smażenia, a także innowacyjnym sterownikom i elastycznym indukcyjnym strefom gotowania.


Jakie garnki wybrać na indukcję, jak w ogóle wygląda symbol indukcji i dlaczego zwykły magnes może okazać się pomocny? Idealne naczynia indukcyjne powinny mieć właściwe dno i średnicę, a także być wykonane z odpowiedniego materiału. Przez lat miałem okazję testować gotowanie na gazie, później na płycie ceramicznej i na indukcji. Odrzucam na bok koszty zakupu, instalacji etc. Najtańsze gotowanie jest na indukcji.


Prąd w domu ma każdy (raczej) więc abonament płacisz tak czy siak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty