wtorek, 9 października 2018

Jak upiec chleb razowy na zakwasie

Jak upiec chleb razowy na zakwasie

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny.


Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie.


Domowe pieczywo na zakwasie. Jak przygotować zakwas. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.


Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.


Jak upiec chleb razowy na zakwasie

Witam, nie piszesz jak piec chleb na zakwasie w naczyniu glinianym w środku glazurowanym ( taki garnek rzymski tylko bez pokrywy). Mam taką formę ale tyle się naczytałam odnośnie wstawiania do zimnego piekarnika. Jeszcze nie piekłam w tej formie , piekę chleby w foremce metalowej z papierem do pieczenia. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.


Upieczony chleb od razu wyjmuję z formy i studzę go na kratce. Chleb razowy o niskim IG upieczony według tej samej technologii co ten wyżej. Woda co najmniej 4g – przy mąkach razowych trzeba więcej niż przy mąkach lekkich.


Teraz każdy chleb, taki jak na drożdżach, zakwasie, razowy możesz bez problemu upiec w domu i poczuć tę magię. Zakwas chlebowy można przyrządzić samodzielnie, ale i nabyć w niektórych piekarniach. Za najprostszy do przygotowania uważa się zakwas żytni. Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny od chleba drożdżowego.


Dodatkowo dłużej utrzymuje świeżość. Przepis na domowy chleb razowy na zakwasie. Pieczenie takiego chleba w domu stanowi wielką przyjemność.


Jednym z moich noworocznych postanowień było pieczenie własnego chleba. W sklepach można oczywiście kupić smaczny, chociaż nie taki jaki pamiętam z dzieciństwa. Dobry chleb powinien zawierać jedynie mąkę, wodę, zakwas lub drożdże. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Może powstać na zakwasie i na drożdżach.


Inne to oczywiście smak, zapach i walory zdrowotne, jakich nadaje mu orkisz i dodatek zakwasu. Ten przepis to także idealna okazja do przetestowania dopiero co przygotowanego zakwasu. Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo!


Jak upiec chleb razowy na zakwasie

Często korzystałam z wyżej przywołanego przepisu, ale średnio mnie satysfakcjonował. Wiele naczytałam się o tym, że chleb na zakwasie w maszynie nie udaje się, jest nieosiągalny zupełnie. To jeszcze nie był idealny chleb! Ale szukałam wytrwale, wypróbowałam różne. Nawet nie pamiętam ile kilogramów mąki zmarnowałam usiłując upiec chleb czysto żytni na zakwasie.


Dopiero teraz mi wychodzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty