środa, 14 listopada 2018

Jakie deski do krojenia

Jakie deski do krojenia

Rano deska służy do krojenia kromek świeżego chleba, a popołudniu przygotowujemy na niej mięso i warzywa na obiad. Wieczorem może posłużyć jako deska do serwowania przekąsek dla gości – kawałków sera, szynki, owoców i małych kanapeczek. Przyrządzając różne potrawy często nie zdajemy sobie sprawy z bardzo ważnej sprawy, jaką jest wybór deski do krojenia. Wydaje nam się, że zawsze znajdzie się jakaś deska na której możemy pokroić składniki.


Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, z jak różnych materiałów są robione deski i jak bardzo mogą one ułatwić. Tak jak ryba bez wody, tak kuchnia bez deski do krojenia – nie funkcjonuje. Warto więc zadbać o to, aby to podstawowe narzędzie było praktyczne, wygodne, ale także by zapewniało nam bezpieczeństwo. Oto kilka pora które pomogą zdecydować jaką deskę wybrać. Zdania na ich temat są podzielone.


Deski do krojenia szklane. Niestety wadą szklanych desek jest to, że tępią noże oraz nóż ślizga się po szklanej tafli. Jednak nadal upieram się, że kupię szklane deski, które można myć w zmywarce i są kolorowe.


Jakie deski do krojenia

Podpowiadamy jak dbać i jak prawidłowo czyści deski kuchenne. Pamiętajmy że nie tylko ręce wymagają mycia prze podczas i po przygotowaniu posiłku. Każda deska wymaga nieco innego traktowania. Radzimy jakie metody czyszczenia stosować do poszczególnych rodzajów desek do krojenia.


Jeśli chcemy przyprawić naszą kuchnię unikalną, własnoręcznie wykonaną deską – oto kilka porad. Wiemy już jak zabezpieczyć deskę do krojenia, pytanie co dalej? Pisałem Ci o czynnościach konserwacyjnych przeprowadzanych w trakcie użytkowania produktu. Przyszedł czas na opisanie tych prac. Konserwacja deski do krojenia.


Jakie deski do krojenia

Sprawdź, jaką deskę do krojenia warto wybrać, a jakich unikać. W świecie profesjonalnych kuchni gastronomicznych elementarnym wyposażeniem są deski i noże do krojenia, których odpowiednie kolory pomagają zachować czystość i zapewnić higienę pracy. Są tym samym dla kucharza, czym kombinerki dla mechanika i klawiatura dla informatyka. Różnica jest jednak taka, że mechanik nikomu nie zaszkodzi pozostawiając klucz brudnym, a i informatyk.


Do najczęściej wybieranych przez klientów należą deski do krojenia wykonane z trwałego materiału, jakim jest bambus. Ostrzałki do noży kuchennych mogą być stosowane do wszystkich rodzajów noży z każdego. Niewątpliwymi plusami tego typu desek są trwałość i wytrzymałość. Wykonane są z hartowanego szkła, dzięki czemu na ich powierzchni na widać śladów krojenia – przez długie lata deska wygląda jak nowa. Ich powierzchnie są też odporne na rozwój bakterii.


Potrzebne jakieś atesty, gwarancje, badania? Martwy sezon za pasem, mam pomysł na jego zapełnienie, ale chcę uniknąć błędów. Taka deska do domu to jedno, ale sprzedanie chociaż paru sztuk na zewnątrz to co innego. Jeśli tylko dysponujesz odrobiną czasu wolnego i masz pod ręką cudowne narzędzie, jakim jest wyrzynarka, projekt ten nie powinien ci sprawić większych problemów. Sprawdź naszą ofertę na markowe produkty do domu i kuchni!


Ich wybór jest naprawdę duży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty