czwartek, 16 stycznia 2020

Szkło barowe rodzaje

Szkło barowe to twórca wielkiego wrażenia. Karafki intensyfikują smak wina, piwne szklanki podkreślają aromat chmielowego trunku, kieliszki nadają charakteru drinkom. Dobrze dobrane szkło podkreśli wszystkie walory alkoholu, a nawet najlepsze wino podane w złym kieliszku straci swoją świetność. Kształt tych naczyń od razu sugeruje, jaki alkohol powinien trafić do środka.


Warto poznać przeznaczenie poszczególnych rodzajów szkła stołowego i barowego, by nie popełnić błędu. Eleganckie kieliszki, pękate karafki i smukłe szklanki sprawią, że alkohole odkrywają całkiem nowy bukiet smaków.

Niby nic, a jednak trunki zaserwowane w luksusowych kieliszkach i szklankach nabierają charakteru. Bywając na imprezach, w restauracjach, barach bądź klubach na pewno zwróciłeś uwagę na ilość i zróżnicowanie szkła znajdującego się za barem. W tym wpisie znajdziesz odpowiedź na te pytania. Dlaczego warto korzystać z różnego rodzaju szkła? Rodzaje szklanek do drinków zdecydowanie różnią się od siebie, dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć jakie szklanki do jakich drinków pasują.


Jeśli chcielibyście wiedzieć, jak dobrać szkło do wina, piwa, szampana whisky i innych trunków, zachęcam do przeczytania artykułu o tym. Szkło optyczne to precyzyjny wyrób szklany, bowiem używane jest do konstruowania soczewek i pryzmatów. Nie można zapominać o szkle okiennym, z którego powstają szyby okienne.

Rośnie obecnie również zainteresowanie szkłem budowlanym, jako elementem wykończeniowym wnętrz. SZKŁO LODOWE (tłuczone) - ma postać tafli szklanej, która na pierwszy rzut oka różni się od zwykłego szkła budowlanego tym, że jej struktura została rozbita wewnątrz przy zachowaniu gładkiej i nienaruszonej powierzchni. Szkło lodowe składa się z trzech zespolonych ze sobą warstw. Dwie zewnętrzne warstwy to przezroczyste tafle.


Przy różnorodności szkła, jakie obecnie występuje na rynku mało osób wie, co, w jakim szkle podawać. Warto, więc wiedzieć, w czym serwować odpowiednie drinki czy koktajle. Szkło o niskiej zawartości tlenku żelaza nazywane jest szkłem odbarwianym lub ekstrabiałym. Aby stworzyć miejsce, do którego ludzie będą chcieli wracać, należy zadbać o każdy detal.


Najważniejsze jest jednak wyposażenie gastronomii. Wszelkie rodzaje szkła barowego powinno się przechowywać w lodówce, bądź napełniać lodem przed użyciem, tak aby szkło było oziębione przed sporządzeniem koktajlu. Warto zmoczyć ml kieliszek koktajlowy w zimnej wodzie i włożyć go do zamrażarki.


Efekt cię zaskoczy. Dlatego ogromna różnorodność napojów mieszanych wymaga równie dużej różnorodności naczyń, w których się je podaje. Potrzeby małego baru zaspokoi z powodzeniem sześć do ośmiu rodzajów kieliszków i szklanek. Firmowe szkło barowe, oferowane przez dystrybutorów, wydaje się najprostszym rozwiązaniem – jest bezpłatne, nie trzeba więc z związku z jego zakupem ponosić dodatkowych kosztów i jest dostarczane bezpośrednio do restauracji czy kawiarni – co pozawala nie przejmować się logistyką zaopatrzenia punktu gastronomicznego w szkło barowe. Szkła ulegając krystalizacji mętnieje i staje się bardziej kruche.


Jak widzicie szkło do drinków to szeroki temat. Szkła krzemianowe, znajdujące rozliczne zastosowania w życiu codziennym i różnych działach nauki, wytwarza się stapiając piasek z sodą, Na CO i wapieniem CaCO w temp.

W ten sposób do masy wprowadza się SiO Na O, CaO. Lady barowe i zabudowy. Projektujemy i instalujemy profesjonalne zabudowy barowe. Nasze projekty i realizacje łączą funkcjonalność z estetyką wykonania.


Głównym elementem baru jest lada barowa wraz ze stołkami barowymi: projekty dostosowujemy w ten sposób, by przyciągały konsumentów, ale i ułatwiały pracę obsłudze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty