poniedziałek, 30 września 2019

Maragogype

Maragogype

Afryka Wschodnia, Etiopia, prowincja Sidamo, okolice miasta Yirgacheffe. To właśnie pod tym adresem możemy zastać plantacje krzewów kawowych, których ziarna są rozchwytywane przez wszystkich koneserów małej czarnej. Uniwersalna arabika o gigantycznych ziarnach i wyjątkowo słodkim aromacie. Jest to odmiana pochodząca z meksykańskego regionu Chiapas, obecnie dominującego w całym Meksyku pod względem upraw kawowca.


Maragogype , czyli kawa słoniowata. Jej cechą charakterystyczną są duże ziarna, zwane „słoniowymi”. Ze względu na rozmiar, ziarno zwane jest również słoniowym (elephant bean). Uważa się, że większe ziarna dojrzewają wolniej od tych standardowych ale za to mają więcej słodyczy i wyczuwalnych nut smakowych.


Mówi się o nich „ziarno słoniowe” (elephant bean) – ze względu na jego wielkość. Te ziarna Arabiki są nawet trzykrotnie większe od klasycznych popularnych ziaren z Brazylii. Oryginalna ziarnista kawa arabica z Meksyku. Gwarancja najwyższej jakości i świeżości oraz bardzo dobra cena kawy.


Maragogype

Jej nazwa pochodzi od brazylijskiego miasta portowego i jest hybrydą pomiędzy tradycyjnymi Arabica i Arabica gatunku liberica. Są one do większe niż ziarna zwykłej Arabiki i są powszechnie znane jako “słoniowe ziarno”. Pierwsza nuta słodkiego aromatu miodu i karmelu powoli ustępuje miejsca zrównoważonemu słodko-kwaśnemu smakowi.


Na koniec pojawia się długo trwający posmak korzennych przypraw. W otoczeniu bujnej przyrody i. Tak więc, podsumowując. Na tle wielu dostępnych powszechnie kaw marketowych wypada całkiem nieźle i to się ceni. To odmiana Arabiki charakteryzująca się dużym rozmiarem ziarna, dochodzącym rozmiarem nawet do cm. Owoce kawowca dojrzewają wolniej ale w zamian dają dużo więcej słodyczy i wyczuwalnych nut smakowych.


Maragogype

Duże ziarna zapewniają bardzo łagodny napar o lekko gorzkim smaku z posmakiem czekoladowo-korzennym. Gwatemala to ósmy światowy producent kawy i jedne z najlepszych miejsc do uprawy tej rośliny. Wysoka jakość tej kawy przyczynia się również do uprawy na wyższych wysokościach. Nikaragua to doskonałe miejsce do uprawy kaw.


Kawa wysokiej jakości. Dzięki świetnym warunkom klimatycznym otrzymujemy kawę najwyższej jakości o smaku karmelu, cytryny i czekolady. Znana jest również pod nazwą „słoniowe ziarna” ze względu na całkiem spory rozmiar ziaren.


Maragogype

Dobrze uprawia się na dużych wysokościach. Ziarna tej kawy dojrzewają do wyjątkowego rozmiaru nazwanego – Elephant tj. W smaku przyjemna z wyraźnie wyczuwalnymi nutami orzechów, czekolady i lekkim owocowym akcencie. Duże ziarna tej kawy dają bardzo łagodny napar o lekko gorzkim smaku z posmakiem czekoladowo-korzennym.


Opis: Znakomita wielkoziarnista kawa środkowoamerykańska, aromatyczna, o dojrzałym i subtelnym smaku. Przywodzi na myśl smak i delikatny aromat koniaku. Wyczuwa się w niej smak koniaku, jest łagodna, o pięknym bukiecie.


A medium roast is ideal for this delicious bean.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty