poniedziałek, 23 września 2019

Patelnia wok do czego

Co to jest wok i do czego się go stosuje? Wok to inaczej głęboka patelnia do szybkiego smażenia, ale nie tylko. Przydaje się także do przygotowania potraw w głębokim tłuszczu, duszenia, a także gotowania w wodzie.


Dzięki pochyłym brzegom patelnia idealnie rozprowadza ciepło po całym naczyniu. Pozwala to kontrolować proces.

Patelnia wok do czego – Zastosowanie woka. Odejście od tradycji sprawiło, że ich zastosowanie jest coraz powszechniejsze. Dobry wok, czyli głęboka patelnia, typowa dla kuchni azjatyckiej, to naczynie, które spotkało się z niezwykle ciepłym przyjęciem także i na gruncie innych kuchni świata. Jaki wok wybrać, skoro sklepy proponują nam szeroki wachlarz materiałów? Ceramiczny, stalowy, a może żeliwny?


Postaram się rozwiać Wasze wątpliwości i odpowiedzieć na pytanie jaki wok do codziennego. Wok ze stali węglowej – naczynie bardzo wysokiej jakości, które błyskawicznie się rozgrzewa, a odpowiednio przechowywane zachowuje swoje właściwości. Stalowa patelnia wok jest, podobnie jak żeliwna, dość ciężka.

Wok ceramiczny – najlżejszy wariant patelni wok, który cieszy się coraz większą popularnością. Do czego wykorzystujemy wok? Specjalna budowa produktu powoduje to, że do smażenia wystarczy tylko odrobina tłuszczu, a dzięki temu, że kształt jest półkolisty, ciepło rozchodzi się w równy sposób. Chińska patelnia, czyli wok, została wymyślona setki lat temu.


Służy do smażenia w ruchu i szybkiego przyrządzania potraw na ogniu. Wok jest idealny dla nowoczesnej kobiety, która dba o linię, nie ma czasu na przesiadywanie w kuchni i ceni zdrowe jedzenie. Jeśli szukasz inspiracji w kuchniach świata i chcesz w swoim domu stworzyć znakomite warunki do przyrządzania orientalnych potraw – zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą patelni WOK do przyrządzania potraw azjatyckich.


Wok to podstawowy sprzęt, jeżeli chcemy przygotowywać autentyczne dania kuchni azjatyckiej. Dowiedz się więcej o tym, do czego się przyda w kuchni, jaki model woka wybrać i jak się z nim obchodzić. Sprawdź naszą ofertę na markowe produkty do domu i kuchni!


Dlatego nie powinno ich zabraknąć w żadnej kuchni. Jeśli chodzi o wymiary, to mamy patelnie małe i duże. A w kwestii materiałów? Smażenie w głębokim tłuszczu – wysokie ścianki patelni sprawiają, że tłuszcz nie rozpryskuje się, nawet gdy jest w bardzo wysokiej temperaturze. Pieczenie – także do tego świetnie nada się patelnia wok!


Można w niej szybko upiec na przykład kasztany.

Woki mogą więc mieć „uszy z obu stron patelni (tzw. wok kantoński), tylko jedną rączkę (wok pekiński, wok mandaryński) lub spłaszczone dno (wok pekiński) przystosowane do gotowania na współczesnych kuchniach. Jednak gotowanie w woku to tak naprawdę przygotowywanie potraw na ogniu, który maksymalnie dogrzewa powierzchnię. Głównym celem azjatyckiej patelni jest profesjonalne przygotowywanie potraw orientalnych, jednakże równie dobrze stosuje się ją do smażenia w głębokim tłuszczu, gotowania w wodzie i na parze czy duszenia. Jej specjalistyczna budowa (temperatura na brzegach jest niższa niż na dnie) pozwala na. Jednak znaczna większość w domu raczej go nie ma, dlatego korzystając z patelni wok na klasycznej kuchence gazowej warto pomyśleć o wyborze woka z płaskim dnem.


Wok to niekwestionowany symbol kuchni orientalnej. Jak się jednak okazuje, w polskiej kuchni również ma wiele zastosowań. Co warto wiedzieć o tego rodzaju naczyniu i czy przygotowywane na nim potrawy są zdrowe? Tradycyjne naczynie tego typu swoim wyglądem przypomina miskę z jedną lub dwoma rączkami. Jestem inżynierem materiałowym i uwierzcie mi, teflon jest ok, ale tylko do pierwszego zadrapania.


Jest to powłoka, która do patelni przyczepiona jest słabymi siłami fizycznymi, stąd tak łatwo ją zarysować a potem bez problemów odrywa się od podłoża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty