piątek, 19 kwietnia 2019

Kawa robusta

Kawa robusta

Niestety jest to też kawa, która nie ma do zaoferowania tyle, co arabika. Kawa robusta - jej niepowtarzalny smak. Robusta to druga najpopularniejsza kawa ziarnista do ekspresu.


Kawa robusta

Zawiera ona od do nawet kofeiny, a więc znacznie więcej niż w kawa arabica (maksymalnie ). Robusta przewyższa Arabikę pod względem odporności i wydajności. Może być uprawiana na małych i dużych wysokościach. Charakteryzuje się wyrazistą nutą smakową, aksamitną konsystencją i bardzo niską kwasowością.


Szacuje się, że zawiera więcej kofeiny niż Arabika. Kawa – międzyzwrotnikowy owoc słońca, ziemi i wody. Jest to idealna opcja dla prawdziwych smakoszy. W zależności od miejsca, w którym rośnie i dojrzewa, ma zupełnie różne potrzeby. Mimo iż do rodziny Rubiacae (kawowce) zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się tylko na ich dwóch gatunkach: Arabica i Robusta.


Niby na pierwszy rzut oka ich. Jednym z najlepszych gatunków kawy jest robusta. Wywodzi się z Afryki, choć obecnie uprawiana jest także w Ameryce Południowej oraz Azji. Dzięki dużej zawartości kofeiny doskonale pobudza i dodaje energii na cały dzień. Oczywiście należy wspomnieć o jej mocnym aromacie oraz intensywnym smaku.


Kawa Robusta - Najwięcej ofert w jednym miejscu. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Kawa kongijska, Robusta (Coffea canephora) – gatunek kawy wywodzący się z Afryki, ale uprawiany również w innych regionach świata o ciepłym klimacie Tę roślinę kawowca znaleziono znacznie później niż Arabica, gdzieś pod koniec 18.


Kawa robusta

Kawa kongijska, robusta (Coffea canephora Pierre ex Froehner) – gatunek kawy wywodzący się z Afryki, ale uprawiany również w innych regionach świata o ciepłym klimacie. Jest uprawiana na plantacjach w celu uzyskania nasion, z których produkuje się kawę. Jest łatwiejsza w uprawie niż kawa arabska (Coffea arabica) i dlatego tańsza w produkcji. Jej plantacje znajdują się na wysokości maksymalnie 8m.


Robusta jest rośliną dużo łatwiejszą w uprawie od kawy arabskiej. Posiadająca chromosomy kawa kongijska jest również bardziej odporna na szkodliwe działanie pasożytów czy drobnoustrojów. Plantacje kawy typu robusta znajdują się na wysokości od 4do 6m n. W porównaniu z arabiką gatunek ten jest bardziej odporny na szkodniki oraz choroby, lecz mniej odporny na zimno. Jedną z trudności z jaką spotykają się pracownicy zbierający owoce, jest niejednoczesne dojrzewanie owoców.


Stuprocentowa arabika mogłaby być zbyt droga, a stuprocentowa robusta - niesmaczna. Dlatego kawy w sklepie to zazwyczaj mieszanki tych dwóch odmian. Jeśli producent odpowiednio je połączy, możemy otrzymać bardzo smaczną kawę - bogatą w smaku, a przy tym pobudzającą. Zobacz też: Kawa we własnym kubku? Arabika i robusta to gatunki kawy, które dobrze się uzupełniają.


Jedna z nich ma łagodniejszy smak, a druga więcej kofeiny. Kawa 1 robusta to bardzo intensywna i pobudzająca kawa, dla osób szukających mocnego, kofeinowego pobudzenia. Kawy w których składzie znajduje się 1 robusty są dość gorzkie i szczególnie dobrze sprawdzają się w połączeniu z mlekiem, jednak fanatycy naprawdę intensywnej kawy czarnej z pewnością będą zadowoleni. Dlaczego są tak popularne?


Coffea Arabica i Coffea Robusta zdominowały światową produkcję kawy. Czym się różnią, gdzie są uprawiane? Czy w smaku da się wyczuć różnicę między tymi dwoma gatunkami? I który z nich powoduje powstanie pianki na powierzchni kawy?


Rozważając wybór kawy powinniśmy wiedzieć co decyduje o jej jakości i smaku, dlaczego jedna kawa może być lepsza od drugiej oraz czym różnią się arabika i robusta. Jakość i świeżość kawy. Wysoka jakość i świeżość kawy to aspekty, które w dużej mierze decydują o tym czy kawa będzie dobrze smakowała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty